Programma: Omgaan met agressie

Scherpe tarieven

Klassikaal en/of digitaal trainen

Maatwerk altijd mogelijk

Vrijblijvende offertes

Agressie is een situatie die velen van ons wel eens hebben meegemaakt, of het nu in het verkeer is, op het sportveld, tijdens het uitgaan, of zelfs op de werkplek. Het kan zich voordoen met een klant, een collega, of een leverancier. In zulke situaties kan het gebeuren dat mensen, ofwel uit frustratie of met opzet, agressief gedrag vertonen. Soms zie je dit aankomen, terwijl het andere keren volledig onverwacht kan gebeuren. Deze confrontaties kunnen een test zijn voor je veiligheid, vertrouwen, en weerbaarheid. In een korte tijd moet je beslissingen nemen over hoe je omgaat met deze stressvolle situaties. Moet je resoluut je grenzen stellen, of juist flexibel reageren op de agressor? Moet je harde woorden gebruiken of juist een empathische benadering volgen? Wat is de meest effectieve manier om snel de-escaleren en tot een redelijke oplossing te komen?

In de 1-daagse training van de Trainingsvijver worden verschillende vormen van agressie behandeld. Deelnemers leren niet alleen hoe ze adequaat kunnen reageren op elk type agressie, maar er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de oorzaken van agressie. Dit vraagt om een verandering in denken, het vermogen om je in te leven in de ander, en zelfs om begrip proberen te krijgen voor het gedrag van de agressor. Dit vereist het vermogen om snel te schakelen, aannames los te laten, en te proberen te begrijpen wat agressief gedrag in gang heeft gezet.

De training richt zich ook op zelfreflectie, waarbij deelnemers leren herkennen wanneer hun eigen irritatie kan omslaan in agressie. Wat voedt agressie? Wat zijn de fysieke en mentale effecten ervan? Daarnaast wordt er gekeken naar wat de agressor doet waardoor je de controle dreigt te verliezen.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • De effecten van agressie op het lichaam en de geest.
  • Wat agressie aanwakkert.
  • Verschillende vormen van agressie (frustratie-, instrumentele-, pathologische agressie) zowel verbaal als fysiek.
  • Hoe deze vormen te onderscheiden en welke aanpak geschikt is.
  • Communicatievaardigheden, zoals grenzen stellen, feedback geven, onderhandelen en tijd winnen.
  • De-escaleren via provocatieve coaching.
  • Het opstellen van een noodprotocol met collega’s.
  • Tips voor de inrichting van de werkplek met aandacht voor vluchtroutes.
  • Mogelijke nazorg door collega’s.
  • Het aangaan van een gesprek met de agressor na de-escalatie om herhaling te voorkomen.

Het lesprogramma omvat zowel theoretische uitleg als praktische oefeningen. In de ochtend wordt de theorie behandeld en worden deze concepten vertaald naar de praktijk door middel van korte oefeningen. In de middag kan, indien gewenst, met een trainingsacteur gewerkt worden om de aangeleerde vaardigheden in praktijk te brengen. Deze acteurs creëren een veilige omgeving waarin deelnemers kunnen oefenen en feedback ontvangen.

Na afloop van de training biedt de Trainingsvijver geen uitgebreide naslagwerken aan, maar eerder krachtige visuele reminders om de opgedane kennis en vaardigheden te behouden en direct toe te kunnen passen. Een beknopte handout van de theorie wordt beschikbaar gesteld.

Vrijblijvend Informatie Aanvragen?

We sturen binnen 24 uur een uitgebreid en vrijblijvend informatiepakket toe!




    Home » Programma: Omgaan met agressie